Wanneer we ‘outreach’ direct naar het Nederlands vertalen komen we bij woorden als ‘hulpverlening’ of ‘dienstverlening’. Al is dat wel een onderdeel van wat er met het woord outreach bedoeld wordt is het toch niet geheel dekkend. Het woord kan ook worden vertaald als ‘verder reiken dan’, in onze context betekent dit om verder te reiken dan onze eigen comfortzone. Wanneer we uit onze eigen comfortzone stappen kunnen we de ander bereiken, hen dienen/helpen en ze op die manier bewust maken van wie Jezus is.

Medewerkers van FCE bezochten in de beginjaren van FCE veel christelijke scholen. Wat opviel was dat deze scholen bijna allemaal tijden van gebed en Bijbelse toerusting hadden, maar dat outreach programma’s vaak achterwege bleven. Deze afwezigheid van outreach programma’s was een mogelijke verklaring voor het feit dat studenten alsnog gemakzuchtige zoekers werden van hun eigen zelfzuchtige verlangens en dromen, ze wisten niet wat het betekent om op te offeren en ze hadden geen hart voor de zending en liefde voor de verlorenen. We kunnen onszelf de vraag stellen in hoeverre dit ook het geval is in onze eigen levens…

Het is erg belangrijk om hierover na te denken. Want het verder reiken dan onze eigen comfortzone is een integraal onderdeel van het maken van discipelen. Door middel van outreach programma’s zullen mensen blootgesteld worden aan de noden van anderen. Het maakt daarbij niet uit of de persoon die benaderd wordt aan de overkant van de straat woont of in een land aan de andere kant van de wereld. Het in contact zijn met de minder bedeelden is essentieel in het ontwikkelen van oprechte compassie, de drijfveer achter zendingswerk.


Mocht je hierdoor geïnspireerd zijn om zelf uit je comfortzone te stappen om anderen te dienen? Wacht er dan niet te lang mee! Mocht je hier vragen over hebben neem dan contact met ons op.