• Teaser
  • Teaser
  • Teaser
  • Teaser
  • Teaser
  • Teaser
  • Teaser
  • Teaser

vrijwilligers verhalen

Bouke
In het jaar 2010 ben ik door FCE flink aan het denken gezet over mijn eigen overtuigingen. Ik durf te zeggen dat ik als een ander persoon ben teruggekomen. Ik had net mijn VWO afgerond en wilde graag even wat anders; even geen school en vooral wat meer van de wereld zien. Na wat contact heen en weer werd me gevraagd mee te doen met de ‘Discipelship Equipment Course’ (DEC) in Zuid-Afrika. Dit laatste als voorbereiding op mijn tijd als vrijwilliger in Zambia. Ondanks dat ik hier tegenop zag ben ik juist toen bevestigd in het bestaan van God en dat Hij al mijn inzet waard is. Het was niet zozeer door de lessen als wel door de levensstijl van de mensen om me heen waardoor ik een beter beeld kreeg van wie God is. Ik zag in hen hoe je God in het leven van alledag kan betrekken.

Na de DEC ben ik vervolgens met zes andere jongeren naar Zambia gereisd met de bus. Dat was een onvergetelijke reis van 3500 kilometer dwars door Zuid-Afrika en Namibië. In Zambia heb ik vervolgens op een FCE-boerderij gewerkt. Elke dag werd geopend met een korte overdenking en vervolgens gingen we samen met wat lokale werkers aan de slag. Verder gingen we tussendoor erop uit om mensen op te zoeken of spellen te spelen met de jongeren. Na drie maanden van vrijwilligerswerk heb ik me ingeschreven voor de ‘Mission Training’ omdat ik nog meer wilde leren over zending. Tijdens deze training zijn we o.a. twee weken in een dorp gedropt bij een Afrikaanse familie: samen werken op het land, samen eten en Bijbelstudies doen. Na weken van voorbereiding kun je je volledig onderdompelen in de Afrikaanse cultuur en manier van leven. Ondanks alle uitdagingen was dit het hoogtepunt van mijn reis.

Door alles heen heb ik steeds meer geleerd te vertrouwen op God. Zending is uiteindelijk niet zozeer iets wat je in Afrika kunt doen: juist in Nederland kunnen we getuige zijn onder onze vrienden, klasgenoten en collega’s. Als vrijwilliger leer je dieper nadenken over hoe je je geloof wilt leven.

Banner Bouke